^Vissza a lap tetjére

Facebook

Ingyenes ügyviteli programok,

ügyviteli programok,

ingyenes programok,

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi

Integrált rendszerek

Integrált ügyviteli rendszerek

Pin It


 

Integrált ügyviteli rendszerek

A globalizálódás, a pontosság és gyorsaság iránti igény, valamint az informatikára épülő üzleti világ minden területére jellemző kiélezett versenyhelyzet egyre inkább az új technológiák követésére készteti a hazai vállalatokat is. Minden vállalkozásnak célja, hogy hatékonyabbá tegye működését, így lépést kell tartania a fejlődéssel. A tendencia is azt mutatja, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan a kis- és közepes cégeknél is egyre nagyobb igény mutatkozik a vállalat minden információjának megfelelő rendszerben való megjelenítésére, a vezetői döntéseket segítő információk kinyerésére. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a piacon az utóbbi időben tovább nőtt az integrált vállalatirányítási rendszerek iránti kereslet.Az, hogy mikor érkezik el egy cég életében az a pillanat, amikor elengedhetetlen fontosságúvá válik egy integrált rendszer bevezetése, sok tényezőből tevődik össze.

integralt rendszerek

Nem mindig a vállalat mérete és létszáma határozza meg az ügyviteli rendszer szükségességét, hiszen a forgalom bonyolultsága, a költség, valamint az időhatékonyság és az információ iránti igény mindenképpen egyfajta vállalatirányítási program alkalmazása mellett szól. Melyik vállalatvezető ne szeretne rövid idő alatt a döntéseihez szükséges hasznos adatokhoz jutni? A kis- és a középvállalatoknál az első számú vezető gyakran a főkönyvelőjére bízza a számviteli-pénzügyi program kiválasztását, így az ügyviteli rendszerrel szemben igényként az ő munkakörének maximális kiszolgálása jelentkezik. Máshol a vezetés számára, a rendszerből kinyerhető információk hatnak a döntéshozatalra.

 Babos János, az Arthur Andersen két éve alapított divíziójának, a Pénzügyi és Számviteli Szolgáltató Kft. (Process Solutions) vezetője szerint amikor már harmadik főkönyvelőjét fogyasztja el a cég egy éven belül, akkor végre leteszi a voksot az integrált ügyviteli rendszer bevezetése és a megfelelő háttérrel rendelkező szolgáltatócég mellett. Komolyra fordítva a szót: a döntések meghozatalát sokszor ilyen egyszerű gyakorlati problémákra keresendő válaszok is elindíthatják.

A divízió, amely a vállalati ügyvitel teljes körű pénzügyi és számviteli, valamint funkcionális outsourcingjával, vállalati rendszerek felállításával és elindításával, valamint pénzügyi kimutatások készítésével foglalkozik, éppen olyan ügyfélkörrel rendelkezik, amelyeknél kulcsfontosságú a megfelelő információszolgáltatással rendelkező integrált program alkalmazása. "Cégen belül integrált ügyviteli programot a kezdetektől használunk, így nehéz elképzelni, milyen is volna a vállalatok magas szintű kiszolgálása e nélkül. Mindig érdemes egy vállalkozásnak - többek között ügyfeleinknek is - fontolóra vennie integrált ügyviteli rendszer bevezetését" - állítja Babos János.

Ügyviteli programokat világszerte és hazánkban is számos cég fejleszt, így a felhasználók egyre több, jobb minőségű terméket és hozzá kapcsolódó szolgáltatást találhatnak a piacon, igen széles árkategóriában. Éppen ezért szem előtt kell tartanunk néhány fontos döntési szempontot, hiszen minden termékben vannak - a másikkal összehasonlítva - erősebb és gyengébb funkcionalitások.

Az integrált rendszerek alapvetően három kategóriába sorolhatók, amelyet elsősorban a rendszert használó vállalat mérete és tevékenységi köre határoz meg. Léteznek nagy nemzetközi rendszerek, amelyek megvásárlása akár több százmillió forintba is kerülhet, és legalább egy-két év bevezetési időszakkal kell számolnunk, mire teljes funkcionalitásában használni tudjuk a rendszert. A középmezőnybe tartozó rendszerek húsz-ötven millió forint körüli árkategóriában mozognak, és megközelítően fél év a szoftverbevezetési időszak. A harmadik csoport, amelybe például a Process Solutions által használt rEVOLUTION Iroda++ integrált kereskedelmi és számviteli rendszer is tartozik, az említett rendszereknél kedvezőbb árfekvésű. Az átállás, vagyis a betanulási időszak mindössze két-három hónap, amely Babos János szavai szerint a divízió elindításakor óriási előnyt jelentett.

A cég számára ideális ügyviteli rendszer felkutatása nem egyszerű feladat: akár több hónapba is telhet a megfelelő rendszer kiválasztása. A vállalatirányítási rendszerek mérlegelésénél ugyanis ismerni kell mind a vállalati folyamatokat, mind a szoftver adta lehetőségeket.

A Process Solutions esetében a később használni kívánt rendszer kiválasztása komoly előkészületeket igényelt. A cég első lépésként ügyfeleik igényeinek megvizsgálására és pontos feltérképezésére helyezte a hangsúlyt, pontosan meghatározva, hogy milyen folyamatokat kíván automatizálni az adott vállalat. Második lépésként megnézték a piac által kínált lehetőségeket és programokat, szétnéztek a szakmai kiállításokon. Az alapos előkészület sok időt kötött le, de a későbbiek során az előkészítő munkába fektetett energia nem veszett kárba. Ezután a cég részletes kérdőívet küldött ki az általa kiválasztott, számviteli-ügyviteli rendszereket forgalmazó-fejlesztő vállalatoknak, majd a legjobbnak ítélt hat-nyolc céget konkrét feladat megoldását szemléltető bemutatóra kérték fel.

A szoftver kiválasztásánál, az üzleti folyamatok megfelelő kezelésén túl azonban érdemes figyelembe venni, hogy a szolgáltató cég rendelkezik-e megfelelő tapasztalatú és létszámú szakmai tanácsadói háttérrel a hosszú távú együttműködés zökkenőmentes megvalósításához, valamint megfelelő bevezetési stratégiával. Ezután mérlegelni kell az ismertség-elismertség tényezőket, az árat és azt, hogy milyen nyelven és milyen rendszerkörnyezetben használható a program, milyen kibővített funkciókkal rendelkezik, például van-e banki kommunikáció és kontrolling része is a rendszernek.

A programválasztás szempontjai közé sorolható, hogy a telepítendő modulok adaptálhatók-e a cégen belüli rendszerhez. Az ár - mint minden árucikknél - meghatározó tényező, amelynél nem elegendő csupán a jelen vételi árral kalkulálni, hanem érdemes megvizsgálnunk azt is, hogy egy év múlva mennyit ér a program, valamint mibe kerül a rendszer követése, illetve a fenntartása. Szintén oda kell figyelnünk a rendszer törvényi megfelelőségére, tehát a bonyolultabb területek kezelésére (például áfa, árfolyam-különbözet elszámolása, tárgyi eszközök maradványértéke stb.), a paraméterezés, azaz a testreszabás gyorsaságára, valamint nem utolsósorban a szakmai elismertségre és a professzionális szemléletre.

"Tapasztalataink szerint a kiválasztott Iroda++ rendszer nem csupán saját kategóriájának kiemelkedő programja, hanem ár/teljesítmény tényezője alapján a magasabb szoftverkategóriában is megállja a helyét" - mondja az Arthur Andersen leányvállalatának vezetője. Nagyon fontos, hogy a projekt alatt a felhasználói oldalon is egy, az igényeket ismerő, vállalati szinten ismert és elismert szakértő álljon. Hiszen a siker a szereplőktől; a projektcsoportoktól és -felhasználóktól egyaránt függ, mivel a vállalatirányítási rendszerek csak a megfelelő tanácsadás révén képesek a beléjük programozott lehetőségeket megoldássá formálni.

A korszerű irányítási háttér tehát a rendszerek kifejlesztésén túl alapfeltétel a versenyképességhez. Bár Magyarországon a kis- és közepes cégek számára még komoly beruházás egy cég életében az integrált vállalatirányítás bevezetése, máshol a szakemberek az ügyviteli rendszerek jövőjéről szólva már az e-business térhódításáról beszélnek, amelynek része lehet, illetve része lesz a "e-számvitel" is.

Pin It
Magyarország legnagyobb ingyenes ügyviteli programokkal foglalkozó temaitkus linkgyűjteménye. Ingyenes ügyviteli programok gyűjteménye. (ingyenes Számlázás; ingyenes készlet; ingyenes könyvelés; ingyenes bér). Használja ingyenesen és minden kötelezettség nélkül. Induló cégeknek; Kis- és középvállalatoknak alapvető ügyviteli megoldások ingyenesen. Ingyenes ügyviteli programok, ügyviteli programok, ingyenes programok,ingyenes bérkalkulátor,ingyenes raktárkezelő, ingyenes számlázó,ingyenes könyvelő program,ingyenes bérszámfejtő,ingyenes bér,ingyenes Kettős,ingyenes Házipénztár,ingyenes tárgyi eszköz programok.
Copyright © 2013. Ingyenügyvitel Rights Reserved.


Facebook youtube