Ingyenes programok az ügyvitel világából. Ingyenes számlázó programok.
Nyugdijasjpg

A magas infláció miatt a 13. havi nyugdíj is kevés lesz, a szervezetek évközi emelést javasolnak

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

Várhatóna ezen a héten a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíjukat, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban kétszeres, 15%-os emelést kapnak a havi öregségi nyugdíjukhoz.

 

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Tanácsadó Testületének alapító elnöke úgy véli, hogy a 13. havi nyugdíj megérkezése némi lélegzetvételnyi időt adhat az érintett időseknek a magas közüzemi számlák kifizetésére. Viszont úgy véli, hogy a 13. havi nyugdíj egy vagy legfeljebb két hónapig ellensúlyozhatja a magas inflációt, de nem valószínű, hogy elegendő lehet az extrém magas éves infláció ellensúlyozására. Mivel az infláció várhatóan magasabb lesz, a szervezet szerint idén elkerülhetetlen lesz az évközi nyugdíjemelés.

 

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Tanácsadó Testületének alapító elnöke szerint a 13. havi nyugdíj két hónapra elegendő lehet a magas infláció ellensúlyozására, de éves szinten nagyon kevésnek bizonyulhat.

Juhász elmondta, hogy a válság közepette, az energia- és élelmiszerárak növekedése mellett azok vannak a leghátrányosabb helyzetben, akik havi 100 ezer forintnál kevesebbet kapnak. Nincsenek tartalékaik, és nem tudnak megtakarítani. Ezek közé a nyugdíjasok közé nagyszámú ember tartozik, akiknek gyakorlatilag minden hónapban választaniuk kell, hogy gyógyszert vásárolnak, kifizetik általános költségeiket vagy élelmiszert vásárolnak.

Juhász László az RTL Híradónak azt is elmondta, hogy a nyugdíjasok mintegy fele nem kapja meg az átlagosan 208 ezer forintos nyugdíjat. Hozzátette: legalább 300 ezer olyan idős ember van az országban, akinek a nyugdíja a 100 ezer forintot sem éri el.

Mindezeket a dolgokat nem tudják megtenni, mert a hónap vége előtt elfogy a pénzük, vagy egyáltalán nem. A hírműsornak nyilatkozó egyik érintett nyugdíjas elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van, lassan elfogynak a megtakarításai, beleértve a temetésre félretett pénzt is.

Korán jön a februári nyugdíj
Mint arról beszámoltunk, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy azok, akik postai úton igényelték a februári nyugdíjukat, három nappal korábban kapják meg a februári nyugdíjat, a 13. havi nyugdíjat és számos más nyugdíjszerű ellátást. Azok, akik bankszámlára kapják a juttatásokat, február 10-én, pénteken kapják meg a kifizetéseket. Több mint 2,4 millió állampolgár lesz érintett, és a februári ellátások összege meghaladja a 935 milliárd forintot.

2023 januárjától a nyugdíjakat az infláció miatt 15%-kal emelték (az emelés a 13. nyugdíjhónapra vonatkozik)

 

 

Keresés